Depozito İade Makineleri 6 İlde Daha Kuruluyor
Depozito İade Makineleri Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’ya da yayıldı. Atıklar geri dönüşüme kazandırılırken tüketiciye depozito bedeli iade edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sakarya’dan sonra Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da da Depozito Yönetim Sistemi (DYS)’ni hayata geçirdi. Bakan Murat Kurum, sosyal medya paylaşımında “Depozito İade Makinelerimizin kurulumuna 6 yeni ilde daha başladık” açıklaması yaptı.
Hedef tüm Türkiye
Sakarya’da Şubat 2025’te pilot olarak başlayan sistem, 4 ayda 3 milyon adet ambalaj topladı. Pilot uygulama sayesinde 175 bin litre su, 239 bin kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanırken, karbon emisyonları 145 ton azaltıldı. Sistem önümüzdeki süreçte 81 ilde uygulanacak.
Koordinasyon toplantıları tamamlandı
24 Haziran–8 Temmuz tarihleri arasında Erzurum, Mersin, Gaziantep, Samsun, İzmir ve Konya’da koordinasyon toplantıları yapıldı. Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin de katıldığı toplantılarda valiler, belediyeler ve sektör temsilcileri ile sistem tanıtıldı.
Depozito bedeli e-cüzdana yatacak
Tüketiciler, üzerinde “depozito işareti” olan içecek ambalajlarını iade ederek depozito bedelini geri alabiliyor. Bunun için geliştirilen DOA mobil uygulaması, Emlak Katılım Bankası altyapısı üzerinden çalışıyor.
Boş ambalajlar Depozito İade Makinelerine bırakıldığında bedel e-cüzdana yükleniyor ve QR kod ile harcanabiliyor.
Yıllık 520 milyon euro kazanç hedefleniyor
DYS ile yıllık 25 milyar atık şişenin geri dönüştürülmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve ekonomiye 520 milyon euro katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca düzenli depolama sahalarının ömrünün uzatılması, enerji tasarrufun artırılması ve çevre bilincinin yükseltilmesi planlanıyor.