Reuters: BYD, Önceliği Macaristan Yerine Türkiye’ye Verdi
BYD, Macaristan’daki 4 milyar euroluk elektrikli araç fabrikasında seri üretimi 2026’ya ertelerken, Türkiye’deki Manisa fabrikasında üretimi öne çekti ve hedeflerini büyüttü.

Çin’in en büyük otomobil üreticisi BYD, Avrupa’daki yatırım planlarında rota değişikliğine gitti. Reuters’ın haberine göre şirket, Macaristan’ın Szeged kentinde inşa ettiği 4 milyar euroluk elektrikli araç (EV) fabrikasında seri üretimi 2026’ya erteledi. Buna karşın Türkiye’deki Manisa fabrikasında üretim planlanandan daha erken başlayacak ve hedeflenen üretim kapasitesinin de ötesine geçecek.
Macaristan’da düşük kapasite, Türkiye’de hızlanma
BYD’nin Macaristan fabrikası, başlangıçta yılda 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacaktı. Ancak şirketin, tesisi en az iki yıl boyunca tam kapasitenin altında çalıştırmayı planladığı, 2026’da ise yalnızca birkaç on bin adet üretim yapacağı öğrenildi. Maksimum kapasitenin ise uzun vadede 300 bin araca çıkarılması hedefleniyor.
Szeged tesisinde hangi modellerin üretileceği henüz netleşmedi. Bazı kaynaklar Atto 3, Dolphin ve Seagull modellerinin; bazıları ise Atto 2, Atto 3 ve Dolphin’in üretileceğini aktardı.
Türkiye fabrikasında hedefler büyüdü
Buna karşılık, Türkiye’nin Manisa ilinde inşa edilen 1 milyar dolarlık fabrika için takvim öne çekildi. Fabrikanın 2027’de 150 bin araçlık kapasitenin üzerine çıkacağı, 2028’de üretimin daha da artacağı belirtiliyor. Böylece Türkiye’deki üretim hacminin Macaristan’ın önüne geçmesi bekleniyor.
Türkiye’de üretilecek modellerin ise tamamen elektrikli Seal U SUV, Sealion 5 (elektrikli ya da hibrit), Seal U DM ve Seal 06 DM-i olmak üzere iki plug-in hibrit model olması planlanıyor.
Avrupa stratejisi Türkiye’ye kayıyor
BYD’nin Macaristan’daki yatırımının temel amacı, Çin’den ithal edilen araçlara uygulanan yüksek AB gümrük tarifelerinden kaçınmaktı. Ancak Türkiye’nin Avrupa Gümrük Birliği içinde yer alması, buradan AB’ye yapılan ihracatı avantajlı hale getiriyor. Şirketin Türkiye’ye öncelik vermesinin ardında bu avantajın da etkili olduğu belirtiliyor.
Türkiye uzun yıllardır Toyota, Ford, Renault, Hyundai ve Stellantis gibi dev üreticiler için düşük maliyetli üretim üssü olarak öne çıkıyor. Mart ayında Çinli Chery de Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı.