Yerli Yatırımcının Hisse Senedi Arttı, Getiri ise Enflasyon Altı
Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları haziran sonu itibarıyla 3,9 trilyon liraya ulaşarak tarihi rekor kırdı. Ancak hisse senetleri, son bir yılda yatırımcısına enflasyonun altında getiri sağladı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) açıkladığı Haziran 2025 Finansal Piyasa Özet Verileri, yerli ve yabancı yatırımcıların finansal varlıklarındaki gelişmeleri ortaya koydu.
TSPB’nin TCMB ve MKK verilerinden derlediği rapora göre, yerli yatırımcıların finansal varlıkları haziran sonu itibarıyla 36,1 trilyon lira oldu. Bu rakam, 2024 sonuna göre yüzde 21, yıllık bazda ise yüzde 38,4 artış anlamına geliyor.
Hisse senedi varlıklarında rekor
Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları, 2024 sonundaki 3,6 trilyon liradan 3,89 trilyon liraya yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Ancak bu dönemde Borsa İstanbul’daki düzeltme hareketi ve yatırımcı sayısındaki azalma nedeniyle hisse senetlerinin getirisi, hem yıllık hem de 6 aylık bazda enflasyonun altında kaldı.
Hisse senedi varlıklarının yaklaşık yarısı kurumsal yatırımcı ve tüzel kişilere (1,98 trilyon TL), diğer yarısı ise bireysel yatırımcılara (1,91 trilyon TL) ait.
TL mevduat 13,1 trilyon liraya yükseldi
Yerli yatırımcıların TL mevduatı yıllık bazda yüzde 39, altı ayda ise yüzde 13,1 artarak 13,17 trilyon lira oldu. Döviz tevdiat hesaplarındaki varlıklar altı ayda yüzde 3,8 artarak 5,53 trilyon lira seviyesine çıktı.
Yerli yatırımcıların eurobond varlıklarında da dikkat çekici artışlar görüldü. Özel eurobond varlıkları yüzde 41,2 artışla 1,35 trilyon lira, kamu eurobondları ise yüzde 11,4 artışla 2 trilyon lira oldu.
Yabancı yatırımcılar geride kaldı
Yabancı yatırımcıların finansal varlıkları ise 2024 sonuna göre yalnızca yüzde 4,1 artarak 4,1 trilyon liraya ulaştı. Yabancıların hisse senedi varlıkları 2,1 trilyon lira seviyesinde kalırken, devlet iç borçlanma senedi (DİBS) varlıkları yüzde 23,3 düşüşle 472 milyar liraya geriledi.
Özel sektör borçlanma araçlarında ise yüzde 142’lik artışla 30,6 milyar liraya ulaşıldı.