Küresel ekonomik görünümün kırılgan olmaya devam ediyor. ABD ve diğer ülkeler 100 yıldan uzun süredir tarifeler yoluyla en büyük vergi artışıyla karşı karşıya. Bunun yarattığı jeopolitik gerilim altını emtia piyasasında başrol yaptı. Ons başına 3.500 ABD doları ile yeni bir rekor seviyeye ulaşan ve yılbaşından bu yana yüzde 33'lük bir kazanç sağlayan altın, sonrasında yüzde 5’ten fazla düzeltemeye maruz kalıp kritik 3.300 dolar bandına geri çekildi. Zina analistlerin tahminlerinden çok daha önce 3.500 dolara ulaşılması, sarı metalin bir başka konsolidasyon döneminden geçmeden daha yükseğe çıkma şansı zayıf olduğuna işaret ediyor.
Altında teknik manzara, düzeltme hareketinin derinliğine göre yön bulunacağını ortaya koyuyor. Saxo Bank’ın analizine göre Fibonacci seviyeleri bir rehber olarak kullanıldığında altın fiyatı 0,382 geri çekilme seviyesi olan 3.292 dolarda destek bulursa çok da derin olmayan bir düzeltme yaşar. Fakat burada kırılma olması önce 3.228 dolar ve ardından 3.164 doları hedef haline getirebilir. Buranın altında bir kırılma ise 3.000 dolar alanına dönüşü tetikleyebilir.
Reuters tarafından yapılan bir diğer teknik analizde ise altında 3.337 doların önemli bir direnç olduğu belirtiliyor. Yılın ikinci çeyreğine ilişkin olarak yapılan değerlendirmede, burasının yukarı yönlü kırılmasının ons altına 3.729 dolara giden kapıyı açılabileceği tahminleri yapılıyor. Ancak 3.337 doların altındaki düzeltmelerde 3.095 dolar, 3.012 dolar seviyelerinin önemli bir destek olarak çalışacağı ifade ediliyor. Buradan aşağı doğru bir sekme olursa fiyatlarda 2.796-2.904 dolar aralığına doğru bir düşüş yaşanabilir. 3.012’den sekme yukarı doğru olursa 3.362-3.471 dolar hedeflenebilir.
Dolayısıyla altın için kısa vadeli görünüme ilişkin yorum yapmak biraz zorlaştı. Kısa vadede ABD’nin ve Çin’in ticaret görüşmelerindeki tavrı, gümrük vergilerinin ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisi takip edilecek.
Uzun vadede ise finans kuruluşları altını destekleyen faktörlerin geçerliğini koruduğunu düşünüyor. Aralarında Goldman Sachs, JP Morgan’ın da bulunduğu bazı finans kuruluşları ons altının gelecek yıl 4.000 dolar barajını aşabileceğini iddia ediyor, Dünyanın en büyük iki ekonomisi çarpışırken, zayıflayan ABD doları, çeşitli merkez bankalarından gelen dolarizasyon hamlesi ve ABD'deki mali borç durumuyla ilgili endişeler altın rallisinin itici güçleri olarak gösteriliyor.
Emtianın bu diğer varlık sınıflarından daha iyi performans gösterdiği dikkat çekerken, özellikle altının yanında bakırın da yılbaşından bu yana iki haneli kazanç sağlayarak emtiaya öncülük ettiği dikkat çekiyor. Metallar içinde bulunduğumuz çeyrek dönemde dolardaki geri çekilmeden de destek alabilir. Reuters teknik analizine göre Dolar Endeksi yılın ikinci çeyreğinde 100.82 desteğinin aşağı doğru kırılmasıyla 95.87 seviyesine geri çekilme riskiyle karşı karşıya. Endeks buraya kadar gerilerse, 88.89 düzeyinin bile hedeflenebileceği iddia ediliyor.
Dolar endekisinde olası bir geri çekilme bakırın yükselmesine zemin hazırlayabilir. Nisanın son haftasında yüzde 3.5 yükselip Comex’de 4.75 dolar/pound seviyesine gelen bakır, Londra’da 9.400 dolar/tonun etrafına konuşlandı. Bakırda yükseliş dalgasının hız kazanması için 9.815 dolardaki güçlü direncin kırılması gerekiyor. Bu gerçekleşirse, 9.997-10.165 dolar aralığında işlemler gerçekleşebilir.